Slovensku maloprodaju ove godine čeka rast

Bez autora
Sep 30 2024

Neto prihodi u trgovini na malo ove će se godine povećati, izjavio je na današnjoj prvoj konferenciji o trendovima u trgovini na malo Bojan Ivanc, glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

S obzirom na usporavanje inflacije i rast plaća, inače se očekivalo da će realni rast prihoda u trgovini na malo biti veći.

Konferenciju o trendovima u maloprodaji ove godine organizirala je u Ljubljani Gospodarska zbornica (PTZ) pri GZS. Kako je u pozdravnom govoru naglasio predsjednik Upravnog odbora ove komore Brane Lotrič, svrha im je pronalaženje zajedničkih interesa i rješavanje zajedničkih problema, ali nedostaje više suradnje između tvrtki.

"Unatoč činjenici da smo konkurenti na određenom tržištu, možemo sudjelovati u strateškim odlukama", poručio je prisutnima.

Cilj i svrha prve konferencije prvenstveno je razmjena iskustava, pojasnio je predsjednik Sekcije trgovaca tehničkom robom PTZ-a Miha Drganec. Prema njegovim riječima, žele se upoznati i s prognozama za ovu godinu, što će im pomoći u daljnjem smjeru.

Iznio ih je glavni ekonomist GZS-a Ivanc, koji je naglasio da se usporavanje inflacije i rasta plaća ne odražava na promet u maloprodaji u mjeri u kojoj bi se očekivalo. Nešto lošiji od očekivanog bio je i prihod od turizma, što je rezultat Europskog nogometnog prvenstva i Olimpijskih igara.

Ipak, prema ocjeni Ivanca, ove će godine u većini segmenata trgovine na malo porasti prodaja. Posebno u području motornih vozila i popravaka, prehrambenih proizvoda, lijekova, kozmetike i toaletnih potrepština, kao i igračaka, knjiga te ICT-a i sportske opreme. Pad prodaje očekuje samo u segmentu motornih goriva.

Tvrtke u trgovini motornim vozilima i popravcima ove bi godine trebale ostvariti 7,85 milijardi eura čistih prihoda od prodaje, dok su prošle godine iznosili 7,47 milijardi eura. Prema riječima Ivanca, dodana vrijednost po zaposlenom iznosit će 70.132 eura (lani 69.430 eura), a ukupna operativna dobit prije kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) tih kompanija trebala bi biti 370 milijuna eura, što bi bilo 1,2 milijuna eura manje nego prošle godine.

Prema ekonomistu, preostale tvrtke u maloprodaji ove će godine ukupno ostvariti 17,36 milijardi eura čistih prihoda od prodaje. Lani su iznosili 17,18 milijardi eura. Dodana vrijednost po zaposlenom iznosit će 54.590 eura (lani 52.805 eura). EBITDA tih kompanija trebala bi iznositi 1,03 milijarde eura, nakon što je lani iznosila 988,6 milijuna eura.

Tvrtke u maloprodaji kao dva najveća ograničavajuća čimbenika ističu visoku cijenu rada i konkurenciju u sektoru.

Ivanc u idućoj godini očekuje umjereno pozitivan rast prodaje u segmentu motornih vozila, među ostalim na račun povoljnijih uvjeta financiranja nabave vozila i nižih cijena vozila. U ostatku trgovine na malo najveći će rast biti u internetskoj trgovini te u prodaji farmaceutskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda.

U međuvremenu, Matjaž Robinšak iz Valicona predstavio je ponašanje potrošača. Dijele ih u pet segmenata, a to su zabrinuti, ravnodušni, pažljivi, pažljivi i uskraćeni. Prema njegovim riječima, dok su imućni pokretač gospodarskog rasta svojom potrošnjom u vrijeme prosperiteta, siromašni su pokretač promjena. Potonji su ti koji su u kriznim vremenima najviše prisiljeni mijenjati svoje kupovne navike.

Nedavne krize dovele su do polarizacije potrošačkog društva jer se zadržao visok udio siromašnih i pažljivih potrošača, a povećao se i imućni segment.

Pritom, online trgovina više nije ta koja se mijenja, već je i sama dio promjene kupovnih navika, objasnio je Robinšak. Kako je rekao, već desetak godina ne raste na temelju novih kupaca, rast se temelji na većoj učestalosti kupnje putem interneta.

Milenijalci su postali glavna potrošačka skupina na internetu kako njihova kupovna moć raste.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik